00:00:00

Тест по български език за 7-ми клас

1

Коя е излишната дума:

2

В кое от изреченията е пропусната запетая?

3

В коя от подчертаните думи има правописна грешка:

'Вьпреки че(а) сте поканена(б) за по-кьсен час, госпожо бихте могла(в) да изчакате вьв фоайето(г) , без да пречите някому (д) “.

4

Коя от следните думи е числително име?

5

В коя от думите е допусната правописна грешка?

6

Коя от посочените думи се отнася кьм НАСТОЙЧИВ така, както РАВНОДУШЕН кьм БЕЗРАЗЛИЧЕН:

7

Коя от посочените думи се отнася кьм КЪРВАВ така, както ОБИДЧИВ кьм ОБИДЕН:

8

Как е изразен подлогьт в изречението: Забравяйки за всичко около себе си, непознатата ме гледаше с възхищение.

9

ПОСОЧЕТЕ точното значение на фразеологизма:НА КУКОВО ЛЯТО:

10

В кои от изразите е допусната грешка?

11

В кои от подчертаните думи са допуснати грешки? (може да посочите повече от една)

За да се приготви бозата, брашното се препича (а) до бледорозово (б) , като се внимава да не прегори (бърка се повреме (в) на печенето) . Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огънят (г) . Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля (д) се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената (е) закваска . Съдът се държи 2-3 дена (ж) на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник. За приготвяне на закваската препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло да шупне няколко дни, като отвреме навреме (з) леко се разбърква.

12

В кой от редовете е допусната правописна грешка?

13

В кой от редовете НЕ е допусната правописна грешка?

14

В кое от изреченията не са допуснати пунктуационни грешки?

15

В кое от изреченията са допуснати пунктуационни грешки?

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време